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1. Q: Where can I find the current San Francisco minimum wage?  
 

A: The current San Francisco minimum wage is posted at www.sf.gov/olse-mwo.  You can also call 
the Office of Labor Standards Enforcement (OLSE) at (415) 554-6292. 

The San Francisco minimum wage is adjusted once per year.  Every July 1, the San 
Francisco minimum wage increases by an amount corresponding to the prior year's increase, 
if any, in the Consumer Price Index for urban wage earners and clerical workers for the San 
Francisco-Oakland-San Jose, CA metropolitan statistical area.  

The City uses the calendar year to calendar year change in the Consumer Price Index to 
calculate the annual increase, if any, in the San Francisco minimum wage rate. 

 
2. Q: Does the San Francisco minimum wage apply to all employers that have employees 

who perform work in San Francisco? 
 

A: Yes.  All employers, regardless of where they are located, must pay their employees who 
perform work in San Francisco the San Francisco minimum wage. 

 
3.  Q: Does the San Francisco minimum wage apply to full time and part time employees?  
 

A: Yes. Any person who performs at least two hours of work in a particular week for an 
employer within the geographic boundaries of the City is entitled to be paid the San 
Francisco minimum wage.  

 
4. Q: Is the San Francisco minimum wage the same for both adult and minor 

employees? 
 
A: Yes. 

 
5. Q: Does the San Francisco minimum wage cover employees who work in San 

Francisco but are not City residents?  
 
A: Yes. Any person who performs at least two hours of work in a particular week for an 

employer within the geographic boundaries of the City is entitled to be paid the San 
Francisco minimum wage.  

 
6. Q: What is included in the definition of "wages" under the San Francisco minimum 

wage?   
 

A: Wages include compensation that is received in the form of salary, hourly pay, piece rate, 
commissions, and non-discretionary performance bonuses. In addition, the City also permits 
employers to offset a portion of the San Francisco minimum wage for housing and meal 
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costs. The City offsets for housing and meal costs are the same as those offsets available 
under state minimum wage law.  The offsets will only be recognized if there is a prior 
voluntary written agreement between the employer and employee.  Wages do not include 
tips. 

 
7. Q:  Does the San Francisco Minimum Wage Ordinance protect undocumented workers? 
 

A: Yes.  All workers in San Francisco – whether or not they are legally authorized to work in the 
United States – are protected. The City’s Office of Labor Standards Enforcement will process 
a wage claim without regard to a worker’s immigrant status. Workers filing a claim with City 
will not be questioned about their immigration status. 

 
8. Q: What is the difference between the Federal, State and San Francisco minimum 

wage laws? 
 

A: San Francisco employers are subject to the Federal, State and San Francisco minimum wage 
laws.  When there are conflicting requirements in the laws, the employer must follow the 
stricter standard; that is, the one that is most beneficial to the employee.  Thus, since San 
Francisco’s current law requires a higher minimum wage rate than does the state and 
federal law, all employers that have employees who perform work in San Francisco who are 
subject to the laws must pay the City’s minimum wage rate unless their employees are 
exempt under California law 

 
9. Q: Do I need to pay the San Francisco minimum wage to individuals exempt from the 

state minimum wage?   
 

A: Under the Minimum Wage Ordinance (S.F. Labor and Employment Code Article 1), 
employers are required pay the San Francisco minimum wage to employees who are entitled 
to receive the state minimum wage. Certain categories of workers, including independent 
contractors, learners and certain disabled workers, are not entitled to the state minimum 
wage.   
 
A fact-specific inquiry determines whether a person is an employee or an independent 
contractor.  When making this determination, the OLSE relies on state law and on the 
factors outlined in Dynamex Operations W., Inc. v. Superior Court, 4 Cal. 5th 903 (2018), 
reh’g denied (June 20, 2018).    
 
A separate ordinance, the Professional Services Minimum Contractual Rate Ordinance, 
requires covered entities to compensate independent contractors at a rate that is at least 
equal to the San Francisco minimum wage rate. See S.F. Labor and Employment Code 
Article 1 for details.   
 
For further information on these categories of workers, please consult the Industrial Welfare 
Commission wage orders (https://www.dir.ca.gov/IWC/WageOrderIndustries.htm) and/or 
the Division of Labor Standards Enforcement (https://www.dir.ca.gov/DLSE). 

 
10. Q: May an employee agree to work for less than the San Francisco minimum wage? 
 

A: The San Francisco minimum wage is an obligation of the employer and cannot be waived by 
an employee except through a bona fide collective bargaining agreement. 

 
11. Q: What can I do if my employer doesn’t pay me at least the San Francisco minimum 

wage? 
 

A: You can either file a wage claim with the City’s Office of Labor Standards Enforcement 
(OLSE) or file a lawsuit in court against your employer. If an employee chooses to file a 
claim with OLSE alleging the non-payment of the San Francisco minimum wage by his or her 
employer, the employee must file a claim either by mail or in person.  

https://codelibrary.amlegal.com/codes/san_francisco/latest/sf_laboremployment/0-0-0-6
https://codelibrary.amlegal.com/codes/san_francisco/latest/sf_laboremployment/0-0-0-6
https://www.dir.ca.gov/IWC/WageOrderIndustries.htm
https://www.dir.ca.gov/DLSE
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12. Q: What can I do if my employer retaliates against me because I question her about  
  not being paid the San Francisco minimum wage? 
 

A: Under this ordinance, it is unlawful for an employer to retaliate against employees who 
assert their right to receive the San Francisco minimum wage. There is a rebuttable 
presumption of retaliation if any adverse action is taken against a person within 90 days of 
the person exercising his or her rights protected under the law.  If you are subjected to 
retaliation, you can either file a claim with the City’s Office of Labor Standards Enforcement 
or file a lawsuit in court against your employer. 

 
13. Q:   What wage must an employer pay to a salaried employee who is exempt from 
overtime  under state law? Must the employer pay twice the state minimum wage rate or 
twice  the San Francisco minimum wage rate? 
 

A:  The City’s Office of Labor Standards Enforcement (OLSE) can only advise employers how to 
comply with the San Francisco Minimum Wage Ordinance. The OLSE cannot advise 
employers how to comply with state law, including state law governing pay for salaried 
employees exempt from overtime.  Please contact the California State Labor Commissioner 
for information on compliance with state law. 

 
14. Q: I work in a restaurant as a waitperson. Can my employer use my tips as a credit  
  toward its obligation to pay me the San Francisco minimum wage? 
 

A: No. An employer may not use an employee’s tips as a credit toward its  obligation to pay the 
 San Francisco minimum wage. 

 
15.     Q:  Does the Minimum Wage Ordinance apply to employees covered by an 
 existing   collective bargaining agreement?  
 

A:  Yes.  The Minimum Wage Ordinance (MWO) is a minimum labor standard and a law of 
general application that applies to all employees covered by the ordinance, whether 
represented by a union or not.  However, under San Francisco Labor and Employment Code 
Section 1.8, the provisions of MWO may be waived by a collective bargaining agreement.  
The MWO requires that the waiver must be in a bona fide collective bargaining agreement, 
must be express, and must be in clear and unambiguous terms.  The parties to a collective 
bargaining agreement are free to negotiate any language they desire, and the department 
will not interfere with or participate in the negotiation of such language.  There may be 
many different ways to accomplish an effective waiver in a collective bargaining agreement. 
(One approach, that the department would recognize for purposes of enforcement, is as 
follows: "Waiver of San Francisco Minimum Wage Ordinance:  To the fullest extent 
permitted, this agreement shall operate to waive any provisions of the San Francisco 
Minimum Wage Ordinance, San Francisco Labor and Employment Code Article 1, and shall 
supersede and be considered to have fulfilled all requirements of said Ordinance as presently 
written, and or amended during the life of this agreement.") 

 
16. Q: May commissions be counted toward payment of the San Francisco minimum 

wage? 
 

A: Yes.  Commissions may be counted toward payment of the San Francisco minimum wage.  If 
the commissions earned and paid, together with other compensation paid to an employee, 
are equivalent to or greater than the current San Francisco minimum wage, then the City’s 
minimum wage requirement is satisfied.  For each pay period, employers must pay the 
employee an amount that equals or exceeds the hours that the employee worked multiplied 
by the current San Francisco minimum wage.  If the employee's commissions for the pay 
period, together with other compensation earned, are less than that amount, employers 
must pay the difference.  Whether the employer may thereafter recover any amounts based 
on commissions that the employee earns in a later pay period, or which are paid at a later 
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date, depends on whether the employer and employee have an enforceable written 
agreement. 

 
17. Q:  My business is family run business. Do I need to pay my parent, spouse, or child 

the San Francisco minimum wage?  
 

A: No. Consistent with California Labor Code, Sec 3352, (a) Individuals who are the parents, 
spouses or children of the employers are not covered by the San Francisco minimum wage. 
(Domestic partners would also be excluded under the San Francisco Minimum Wage 
Ordinance.)  However, an employer must pay the required San Francisco minimum wage 
rate to any other person who performs more than two hours of work in a week and qualifies 
as an employee entitled to payment of the minimum wage from any employer under the 
California minimum wage law, as provided under Section 1197 of the California Labor Code 
and wage orders published by the California Industrial Welfare Commission. 

 
 

Please E-mail further questions to MWO@sfgov.org 
Or call (415) 554-6292 
www.sf.gov/olse-mwo 

 

This fact sheet is intended as general information only and does not carry the 
force of legal opinion. 

The City’s Office of Labor Standards Enforcement is providing this information as a public service. This 
information and related materials are presented to give the public access to information on the San 
Francisco minimum wage law. You should be aware that while we try to keep the information timely and 
accurate, there would often be a delay between official publications of the materials and the modification 
of these pages. Therefore, we make no express or implied guarantees. We will make every effort to 
correct errors brought to our attention. 

mailto:MWO@sfgov.org
https://www.sf.gov/information/minimum-wage-ordinance-0

